0
0 €

A termék bekerült a kosárba

Hogyan válasszunk Ukulelét

Nagy örömünkre szolgál, hogy ön úgy döntött, hogy ukulelét vásárol. Szeretnénk bemutatniönnek ezt a csodálatos hangszert, hogy megértse a köztük lévő különbségeket.

 

Mi is pontosan az Ukulele

Az ukulele egy húros hangszer, amelyet gyakran a hawaii zenéhez társítanak. A gitárhangszerek családjába tartozik, és sok hasonlóságot mutat a szokásos gitárokkal, például az alakjában és felépítésében. A szokásos ukulele négyhúros, de nyolchúros ukulelét is ismerünk. A hangszer egyszerűsége és kompaktsága akár kezdők számára is lehetővé teszi a könnyű megtanulását. Elég hozzá a hangszer alapvető ismerete és néhány akkord elsajátítása.

základné ukulele akordy

Az ukulele hangszerteste általában a gitáréhoz hasonlóan alakú, de lehet más formája is. A ananász alakú hangszertest a második legnépszerűbb ukulele forma. Továbbiformák pl. a háromszög vagy a szivar alakú hangszertest. Az ukulele teste akusztikus hangzású fadarabból készül, például Koa, akác, mahagóni fából, de sok más fafajtából is készítik. Minél jobb minőségű a fa, annál jobb a hangzás, ezért a legtöbb hivatásoszenész a Koa fából készült ukulelét választja. Az ukulele készítéséhez olcsóbb anyagokat is használnak, mint pl. laminátumot, rétegelt lemezt vagy polikarbonátot.

 

Miből áll egy Ukulele

test - fedlap és hátlap, az oldalakon formázott faburkolat

hanglyuk - a test rezgésein keresztül továbbítja a hangszer hangját

híd - rögzíti a húrokat, továbbítja a húrok rezgését a hangszer testéhez

nyereg - a hídon található, a húrokat a fogólap felett tartja

húrláb - a híd és a nyereg alkotja

nyak - keskeny fadarab, a fejet tartja, ezen található a fogólap és az érintők

fogólap - fölötte futnak a húrok, alul lekerekített, felül lapos

érintők - keskeny fémcsíkok

húrvezető nyereg – megfelelő helyzetben tartja a húrokat a fogólap felett

fej - a hangoló mechanikát tartó rész a hangolókulcsokkal

hangoló mechanika a hangolókulcsokkal - a feszített húrokat rögzíti, a hangolókulcsok tekerésével szabályozható a hangmagasság

časti ukulele

Az ukulele típusai

Az ukulelének négy alaptípusát különböztetjük meg: szoprán ukulele, koncert ukulele, tenor ukulele és bariton ukulele. Egy nagyon kis ukulelét is ismerünk, ún. Szopranínót, amely mindössze 40 cm-es.

 

A szoprán ukulele valószínűleg az, ami a legtöbb embernek az eszébe jut, amikor az ukuleléről hall.Ez a leggyakoribb méret, a legszűkebb érintők közti távolsággal, és klasszikus, hagyományos ukulele hangzással. Méretetökéletesen alkalmasgyerekek, fiatalabb játékosok vagy kisebb kezű és ujjú játékosok számára. Mérete miatt élénkebb tónusú, kisebb rezonanciájú a nagyobb méretűekhez képest.

 

A koncert ukulele szélesebb nyakú, és összességébenvalamivel nagyobb és nehezebb, mint a szoprán. A hossza több érintőt tesz lehetővé, szélesebb egymás közti távolsággal. A koncert ukulele mérete kényelmesebb azok számára, akiknek valamivel nagyobb a keze és az ujja. A koncert ukulelének teltebb és melegebb hangásavan, magasabb középfrekvenciával, és kissé hangosabb, mint a szoprán.

 

A tenor ukulele szélesebb nyakú, általában valamivel nagyobb és nehezebb, mint a koncert ukulele. A hossza nagyobb távolságot tesz lehetővé az érintők között. A tenor ukulele mérete a legnépszerűbb a hivatásoszenészek körében, de bármilyen szintű készséghez vagy tapasztalathoz kiválóan alkalmas, és kényelmesebb azok számára, akiknek nagyobb a kezük és az ujjuk. A nagyobb méret mélyebb és teltebb hangzást ada tenor ukulelének, a jobb rezonanciának köszönhetően pedig hangosabb, mint a koncert ukulele.

 

A bariton ukulele a legnagyobb ukulele, mérete 76 cm. Ennek az ukulelének a legmélyebb a hangzása, amely jobban hasonlít a hagyományosnylon gitáréra.Hangolása is eltér a többi méretű ukulelétől.

typy ukulele

 

 

 

A weboldalak sütiket használnak. A weboldal továbbihasználatávalelfogadja azok használatát. További Információk.

Elfogadom